Dronebeelden tonen hoe kraan van 220 ton Stadhuisplein Tongeren domineert: “Huzarenstukje”

Vrijdag 1 juli wordt het Stadhuisplein ingenomen door groot materieel: gele trucks met oplegger en een immense telescopische kraan. Aanleiding is het inbrengen van een stalen constructie via het dak van de Belforttoren.

Wie de toren bezoekt, maakt kennis met de vier torenspitsen, de beklijvende beiaard met zijn klokken, de uurwerkmechaniek en de galerij voor de zevenjaarlijkse toning van de relieken… Bezoekers kunnen kiezen voor een parcours vol interessante weetjes en opdrachten op maat van kinderen, jongeren of volwassenen. Kortom: een totaalbeleving. Het museale parcours vormt dan ook een ideale aanvulling bij de schatkamer en de archeologische kelder op dezelfde site (Teseum).

Voor de beklimming zal gebruik gemaakt worden van trappen. De integratie van een lift is onderzocht maar is helaas niet mogelijk door de historische structuur van de gotische toren en de posities van de beschermde beiaard, de klokken, de uurwerkmechaniek en de gewelven. In het eerste deel van het parcours neemt de bezoeker de bestaande stenen spiltrap tot op de hoofdzolder van de kerk. Onderweg krijgt hij een uniek zicht op de bovenzijde van de stenen gewelven en op de imposante houten dakstructuur.

In het tweede deel zal de bezoeker via nieuwe loopbruggen en trappen de toren bestijgen. De huidige, steile metalen diensttrappen en ladders uit de 20ste eeuw worden vervangen om een vlotte toegankelijkheid met veel tussenbordessen en rustpunten voor de bezoekers te garanderen. De nieuwe ingrepen gebeuren in een sobere vormgeving in staal en hout met veel respect voor het historische gebouw. Het versleten stompe torennooddak uit 1907 wordt dan weer vervangen door een waterdichte afdekking en een bezoekersplatform met een adembenemend panoramisch uitzicht op de regio.

Om de structuur van de bovenste trappen te steunen worden vandaag twee poutrellen van 10 meter lang via het dak in de toren gehesen. Ze wegen elk 2,5 ton”, weet Sander Peeters, directeur van het bedrijf Verstraete. “De bovenste structuur weegt 4 ton en er is een structuur van 6 ton nodig om dat gewicht te kunnen dragen. Het dak van de toren werd al verwijderd. Er is een gat van 2 meter doorsnee gemaakt. Om het regenwater op te vangen werd, een verdieping lager, een ‘zwembad’ aangelegd met EPDA-folie.

Huzarenstukje

Het bedrijf Leenders nv uit Oudsbergen staat in voor de metalen trappenconstructie: “We hebben ook al het loopparcours van het Teseum mogen maken”, vertelt Philip Leenders, de vierde generatie al van het familiebedrijf. “Dit is opnieuw een huzarenstukje, want alles moet tot op de millimeter kloppen. Daarom werd vooraf een 3D-scan gemaakt van de inwendige toren. Daarop is elke steen, elk stopcontact of schroef te zien. We hebben ook een animatiefilmpje in 3D gemaakt voor deze oefening van vandaag”.

De montageploeg van Leenders nv heeft dit precisiewerk een knap resultaat neergezet!

Bron: HBVL : https://www.hbvl.be/cnt/dmf20220701_93606420